Board 2018 - 2019

Een nieuw jaar – een nieuw bestuur – allerlei fantastische nieuwe projecten. ELSA Leuven kan niet wachten om het allemaal te delen met jullie!

Het valt te zeggen dat het spannende tijden zijn voor de jurist. Alles is en blijft in beweging, ook het recht zelf. De student zijn codex, tot het perfecte aangeduid, is al reeds passé tegen het einde van het jaar, grote leerstukken worden, juist vooraf het examen, in één klap vernietigd door het Grondwettelijk Hof en ook het beroep zelf wordt (terecht?) steeds meer in vraag gesteld. Dit door allerlei redenen: Een grondige modernisering van de oude wetboeken door Minister van Justitie Koen Geens en zijn actieve werkgroepen, technologie die grondiger en sneller fouten vindt in een contract dan de beste advocaat, blockchain die het tussenfiguur dreigt te vervangen en de digitalisering die zijn aanwezigheid eindelijk laat merken.

Toch voelt het als geen last om de theorie te leren waar we spoedig bijna niets mee zijn. Toch blijven we geloven in het beroep en zijn we zo zeker van onze (absolute?) onvervangbaarheid voor de toekomstige cliënt. Maar, als niets meer zeker is en alles steeds verder evolueert, moet u de vraag durven stellen (maar wacht even, vergeet alvast niet te genieten van de rit), waarom bent u daar zo zeker van? Is het uw menselijkheid en toegankelijkheid die de technologie moeilijk kan benaderen. Is het uw capabel technisch en analytisch vermogen of uw verfijnd oog tot detail, beheerst door het lezen van stapels en stapels van boeken. Wederom: durf het aan om die vraag te stellen.

Een rechtenstudie staat niet enkel voor kennis van cursus, maar ook voor alles erbuiten. Je bouwt gedurende je vijf jaar studie allerlei vaardigheden die je niet terugvindt in de les. Je wordt volwassen en ziet in dat het zwart-wit eerder een grijs vol met rare tinten is. De indruk van het recht als één symmetrisch perfect geheel waar het antwoord op alles te vinden valt, verliest u al snel. Immers, niet elk huidig probleem vraagt een wetsartikel. Zo blijkt, de universiteit biedt het kader en de diploma, maar de rest is aan uzelf. Hier komt ELSA Leuven tussen.

De European Law Student’s Association (ELSA) is een internationale vereniging die fungeert dankzij studenten, ten behoeve van studenten. Het is een netwerk met meer dan 50.000 leden verspreid over 43 landen, waar ELSA Leuven al enkele jaren een uniek onderdeel van uitmaakt. ELSA Leuven probeert te ondersteunen bij de ontwikkeling van het academische, maar ook van de praktische kennis. ELSA-leden zijn mensen met een internationale geest, open voor een uitdaging en met elk de individuele motivatie om zich verder te ontwikkelen als een toekomstige jurist. Onze leden krijgen een breder cultureel en internationaal begrip, maar ook een ongeëvenaarde juridische en menselijke expertise.

Voelt u zich als gemotiveerde student al meteen aangesproken en wilt u meer te weten komen over het lokale en internationale aspect van onze vereniging? Zoekt u verder de uitdaging in de praktijk, buiten al de theorie? Twijfel niet meer en word lid van de vereniging, die ik iedereen met een warm hart kan aanbevelen. Tot op één van onze activiteiten!

Bij Seminars & Conferences (S&C) heerst er een vaste traditie om elk semester een workshopweek rond een bepaald juridisch thema te houden. Dit academiejaar wordt er onder meer gefocust op de mensenrechten. Zo speelt de vraag: “Wat maakt een subjectief recht zo onmiskenbaar en essentieel dat het moet toebehoren aan ieder mens?” Dit is een centrale vraag die tijdens deze workshops mogelijks beantwoord zal worden.

Met interessante lezingen,  workshops van ervaren juridische figuren en ondernemingen brengt S&C weer een jaar vol ervaringen die de student tijdens zijn studententijd, professionele carrière en verder menig zal bijblijven.

Team:

– Vice President: Jill Mommen 

– Boardmembers: Morgane, Marie-Charlotte en Arif 

Jill

vice president s&c

Morgane

Board member S&C

Academic Activities (AA) is een fris en innovatief team binnen ELSA Leuven dat telkens verantwoordelijk is voor de “ervaringsprojecten”.

Rond het centrale thema “de theorie in de praktijk omzetten” organiseert AA projecten zoals het soft skills programma “Skills in Life”, de ELSA Leuven Moot Court (in samenwerking met advocatenkantoor KOAN), de bezoeken aan de Brusselse instellingen en het nieuw economisch gerichte “Back 2 Business”. In elk van deze projecten zal de student via een andere invalshoek de praktijk beter leren kennen. 

Team:

– Vice President: Silke Spruyt

– Boardmembers: Thomas en Sophie

Silke

Vice president AA

Thomas

Board member AA

“Wat werkt, moet niet veranderd worden, maar kan natuurlijk wel verbeterd worden.” Dit is het principe waar het team van Trips al jaren in gelooft. Dit jaar zullen de trips een ware upgrade krijgen met als doel de rechtenstudent een meer gevarieerd aanbod te geven.

De drie leden van het Trips team zullen elk individueel een Legal Trip organiseren met een perfecte balans tussen recht, cultuur en plezier. .

Team:

– Director Trips: Maarten Goedseels

– Boardmembers: Isabeau en Charlotte

Charlotte

Board member trips

Maarten

Board member trips

Isabeau

Board member trips

Team:

– VP Marketing: Samuel Adjei 

– Boardmember: Lina